SIA: Anonieme incestoverlevenden Nederland
Ornament
Welkom
Ornament
Onze aanpak
Ornament
De gevolgen
Ornament
12 Stappen
Ornament
12 Tradities
Ornament
Tot slot
Ornament
Wie wij zijn
Ornament
Contact

Duif

Onze aanpak: definities en richtlijnen van SIA

Wij definiëren incest heel breed als een seksuele ervaring met een gezinslid of een verder familielid die het kind heeft beschadigd. Met ‘verdere familie’ bedoelen we een persoon die jij en/of jouw gezin gedurende een langere periode hebben gekend. Dat kan ieder familielid zijn, een vriend van de familie, een geestelijke, een ander kind of ieder ander die de onschuld en het vertrouwen van het kind heeft verraden. Wij geloven dat we aangetast zijn door het misbruik ongeacht of het één of vele malen plaatsvond aangezien de schade onmiddellijk ontstond. Met ‘misbruik’ bedoelen we iedere seksuele handeling of contact met het kind. Seksuele contacten kunnen verschillende verbale en/of fysieke handelingen omvatten; penetratie is niet noodzakelijk om de ervaring als incest te doen gelden.

De gezamenlijke SIA-leden hebben besloten dat actieve daders van seksueel kindermisbruik in geen enkele SIA-bijeenkomst worden toegelaten. Het beleid van SIA wordt vastgesteld door middel van inventarisaties die worden toegestuurd aan alle geregistreerde SIA-groepen. Volgens die inventarisatie wordt ‘dader’ gedefinieerd als “een familielid of vertrouwd persoon dat die positie schendt door een kind te verleiden of anderszins te manipuleren met openlijk of bedekt seksueel gedrag.”

In de erkenning dat de meeste daders ook slachtoffers waren, besluit iedere groep voor zichzelf of zij voormalige daders toestaat deel te nemen. Bovendien besluit iedere groep voor zichzelf hoe ‘voormalige dader’ wordt gedefinieerd. Groepen die alle daders de toegang tot hun bijeenkomsten verbieden zijn opgenomen in de lijst met de aanduiding ‘geen daders.’ Groepen die voormalige daders toestaan, vermelden dit in de lijst en in de openingsverklaring die wordt gegeven bij de bijeenkomst van die groep. Groepen besluiten voor zichzelf of ze het bespreken van zaken rond voormalig daderschap toestaan. SIA is niet de plaats om aan deze zaken te werken tenzij het duidelijk vermeld staat in de lijst en in de openingsverklaring die wordt voorgelezen in die bijeenkomst.

Er zijn andere programma’s beschikbaar voor dadersaangelegenheden. (Let op: sommige overlevenden werden als kind gedwongen, fysiek of emotioneel, andere kinderen te misbruiken. Omdat zij werden gedwongen, beschouwen de gezamenlijke SIA-leden hen niet als daders. De volwassenen die het misbruik hebben geënsceneerd zijn volledig verantwoordelijk.)

Balk

· Welkom · Onze aanpak · De gevolgen · 12 Stappen · 12 Tradities ·

· Tot slot · Wie wij zijn · Contact ·

Duif

Balk

© 1998, 2004 Survivors of Incest Anonymous, Inc.
    Alle rechten voorbehouden
html
webmaster